Goda exempel – Bjursås vindpark

I oktober 2008 invigdes vindparken på Högberget i Bjursås. Vi har sneglat ganska mycket på hur man har arbetat i Bjursås när vi har planerat för våra nya vindkraftverk. För vår första satsning i början av 2000-talet hade vi nämligen stundtals stora problem med överklagade bygglov. När vi fick höra att anläggningen av vindparken i Bjursås inte hade överklagats över huvud taget blev vi självklart mycket intresserade.

Vikten av lokal förankring

Även om Böre Vindkraftsförening har en relativt stark lokal förankring har det genom åren alltid funnits några hushåll som har varit mycket aktiva med att sätta käppar i hjulen genom att överklaga bygglov, med mera. Vad man har gjort i Bjursås är att man har erbjudit alla hushåll som kan tänkas bli berörda av satsningen att köpa in sig i vindparken. Dessutom har hushållen i Bjursås fått förtur till andelarna.

I augusti 2007 besökte föreningen Bjursås dels för att se hur arbetet fortgick och dels för att få lite mer konkret information om hur man arbetar med den lokala förankringen. Vi fick många värdefulla idéer om hur man kan göra för att minimera antalet överklaganden.

Efter genomgången av tekniken och placeringen av vindkraftverken i Bjursås bestämde vi oss för att även ”kopiera” specifikationerna för själva vindkraftverken. Vi var i planeringsskedet i vårt projekt med två nya vindkraftverk och efter att ha lyssnat till projektchefen i Bjursås bestämde vi oss för att gå vidare med Vestas V90-vindkraftverk på 1,8 MW. Den energi man kan få ut av ett sådant vindkraftverk kan översättas med eluppvärmning av över 250 villor.

Från Bjursås lyckade satsning har vi även fått idén att namnge våra nya vindkraftverk. Det första av våra nya verk fick namnet Leo. Det andra, som just nu är under färdigställande, bär namnet Svea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *