Lönsamhetskalkyl och räkenskaper

Innan du gör en investering i vindkraft bör du göra en noggrann investerings- och lönsamhetskalkyl. Du bör räkna med alternativkostnaden, det vill säga kostnaden för ett vanligt elavtal med Värmlandskraft eller någon annan elleverantör, samt utgå från ett normalläge när det gäller elförbrukningen i ditt hus. Vi rekommenderar att du räknar på olika alternativ vad gäller antalet andelar i vindkraftverken. Se också till att du räknar med ett kWh-värde (från dina andelar) som understiger den normala årsförbrukningen. Det är klokt att räkna med ett kWh-värde som ligger omkring 80 procent av årsförbrukningen.

Nedan ser du ett räkneexempel för vind-el från Böre Vindkraftsförening. Du ser enkelt att du sparar pengar jämfört med om du väljer el från Värmlandskraft. Det är Värmlandskrafts avtalspris (3 års bindningstid med leveransstart 1 november 2012) som visas i exemplet nedan. Per den 1 november 2012 sparar du över 20 öre per kilowattimme på att använda el från Böre Vindkraftsförening. Det innebär att du får en avkastning på cirka 3 procent på en investering i en andel för 6200 kr (ger dig tillgång till 1000 kWh per år).

  Värmlandskraft Vind-el från Börevind
Elpris 46,8 öre/kWh 30,2 öre/kWh
Moms 11,7 öre/kWh 7,55 öre/kWh
Totalt 58,5 öre/kWh 37,75 öre/kWh
     
Differens 20,75 öre/kWh  

Notera att avgiften för elcertifikat är inbakad i såväl Värmlandskrafts som Börevinds pris. Nätavgiften och elskatten är inte inkluderad i prisexemplet ovan. De är nämligen desamma oavsett leverantör.

Givetvis kan du inte få den teoretiska avkastningen på varje enskild kilowattimme vid varje enskild tidpunkt, detta eftersom vindkraftverken inte alltid levererar full kapacitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *