Solenergi, del 2

Välkomna tillbaka till den andra delen i den här artikelserien om solenergi. Solenergi är en förnybar energikälla som har blivit allt mer populär de senaste åren – mycket tack vare att tekniken har förbättrats och samtidigt blivit mer tillgänglig. Därför är det heller inte längre ovanligt att man ser solpaneler som sitter uppsatta på hus lite varstans i Sverige. Men inte heller solenergi och solceller är utan sina svagheter. Och dessa tänkta jag prata lite mer om i den här delen. Det finns givetvis nackdelar med solpaneler jämfört med andra energikällor, men såklart även många fördelar. Fördelarna kommer jag därför att behandla i nästa del!

Dålig elproduktion på vintern

Solceller är ju de facto beroende av solen för att alstra energi – utan solens strålar så skapas ingen elektricitet. Men som vi alla vet så är får vi här uppe i norr inte lika mycket sol som länderna närmare ekvatorn, vilket kan vara problematiskt när det gäller vår utvinning av solenergi. På sommaren har vi förvisso många soltimmar, och då kan solcellerna generera enorma mängder energi, men på vintern, när solen bara orkar titta upp över horisonten under ett par timmar varje dygn, då är det sämre ställt. Under vinterhalvåret har vi inte bara färre timmar med solljus, dessutom är vinkel till solen sämre, vilket gör att det ljus som träffar våra solpaneler är svagare och innehåller mindre energi. Men energin kan ändå räcka – om du installerar tillräckligt många solpaneler. Införskaffa också ett riktigt bra batteri så kan du även lagra en del av överskottet från sommarens överflöd. På så vis kan du klara dig året om på din egen elproduktion.

Dålig elproduktion på vintern

Beroende av fint väder

Samma problem gäller såklart för vädret. Om solens strålar blockeras av tunga massor moln så kommer energin inte fram till dina solceller. Även för detta problem gäller det att skaffa tillräckligt många solceller och ett bra batteri. Vädret förändras snabbt och bara du kan klara dig några dagar på dina lager från soliga dagar så ska det inte vara några problem. Även om du inte genererar ny el när det är molnigt, så kommer solen snart tillbaka igen!

Solceller dyra att köpa

Vad som gör att många tvekar inför ett eventuellt köp av solceller och solpaneler är att de är relativt dyra att köpa in. Många känner säkert att det är jobbigt att lägga så mycket sparade pengar på någonting som de kanske är osäkra på, eller inte kommer att märka av. Solcellerna kommer ju inte att förändra ditt liv, och du kommer inte att få ut något direkt glädje av dem på samma sätt som om du istället väljer att lägga pengarna på en ny, större teve eller en häftigare bil.

Solceller dyra att köpa

Men du kommer faktiskt att känna dig nöjd över att du gör en insats för miljön. Genom att köpa solceller och producera din egen miljövänliga el så bidrar du faktiskt till att rädda världen. Och om den höga kostnaden känns jobbig, tänkt då på att det endast är en engångskostnad. Därefter kommer din elkostnad minska rejält och under en längre tidsperiod så kommer du istället tjäna pengar på solceller. Tjäna pengar och rädda miljön samtidigt alltså!