Solenergi, del 3

Då har vi kommit fram till den tredje och avslutande delen av den här artikelserien om solenergi. I den första delen tog jag upp vad solenergi är lite i allmänhet samt olika sätt att använda solens strålar för att skapa värme och energi: solfångare och solceller. I den andra delen diskuterade jag några av de nackdelar som finns med solceller – för även om solceller är väldigt bra och har många fördelar, så finns det såklart även nackdelar. I den här artikeln ska jag istället lyfta fram de starkaste fördelarna med att investera i solceller. Jag har valt ut de tre argument som jag tycker är viktigast för mig, nämligen att solenergi är miljövänligt, att med solceller får du möjlighet att producera din egen el, och att solenergi faktiskt höjer värdet på ditt hus.

Miljövänligt

Ja, först tänkte jag börja med det kanske viktigaste argumentet för solenergi: Solenergi är en förnybar energikälla och ett miljövänligt alternativ till föråldrade energikällor såsom kolkraft och kärnkraft. Vår planet påverkas av hur vi människor lever, och vi behöver ställa om vår livsstil för att inte skada planeten mer än vi redan har gjort. Om vi inte agerar så vet vi inte vilken planet vi lämnar efter oss och som våra barn kommer att ärva av oss. Det viktigaste med solceller är att det är ett miljösmart val – du kan själv bidra till att rädda världen. Om du installerar solceller på taket på ditt hus så slipper du skada miljön.

Producera din egen el

Det är dessutom är häftig känsla att producera sin egen el och slippa vara beroende av elbolagens svängiga priser. Med solenergi blir du fri och minskar de stora elbolagens makt. Det kan också vara väldigt lärorikt, både för dig själv och de yngre medlemmarna i familjen. Du själv kommer att få en ny överblick över hur elförsörjning fungerar, hur elen skapas och hur mycket el ni faktiskt förbrukar. Det är också ett ypperligt tillfälle att lära barnen med om energi, elektricitet och miljöfrågor.

Producera din egen el

Med hjälp av solcellerna kan du förklara energins kretslopp från solen till jorden och vidare tillbaka ut i rymden. Du kan berätta om hur växter fångar solens energi och lagrar den i fysisk form, och peka på likheterna till solcellerna på taket! Barnen kommer tycka att det är roligt och enkelt att förstå när du utgår från något konkret. Det är också en bra möjlighet att göra dem medvetna om att hushålla på elektricitet och jordens andra resurser

Höjer värdet på ditt hus

Trots att solceller är dyra att köpa in, så kommer du förr eller senare att tjäna pengar på dina solceller. De betalar tillbaka del med producerad el, dels med att höja värdet på ditt hus. Eftersom solcellerna sänker driftkostnaden bli huset mer attraktivt på marknaden och du kan sätta ett högra utropspris. Om du har haft dina solceller ett tag, och tjänat in dina investerade pengar redan, så kan du betrakta det ökade värdet på huset ren vinst. Om man tänker långsiktigt så är alltså solceller en investering som brukar löna sig!

Höjer värdet på ditt hus