Studiebesök på Island

I mitt arbete fick jag chansen att tillsammans med tio andra göra en studieresa till Island för att besöka en del värmekraftverk och museum och andra platser med geotermi.

Mellan två världsdelar

Som Island är placerat, på de skarven mellan två tektoniska plattor, har de länge haft en historia om att använda denna naturkraft på olika sätt. Det handlar om allt från att bada i varma källor till att baka bröd på den varma marken eller att värma upp hus. Island är ett bra exempel för världen om hur man använder geotermisk energi. Ett av de geotermiska energicentren på Island heter Hellisheidarvirkjunens geotermiska kraftverk, och ligger nära Hengill vulkanen strax öster om Reykjavik. Där gjorde vi vårt studiebesök vilket var oerhört intressant. Liksom många andra delar av världen förlitade de sig på kol för uppvärmning, men även el. På grund av kostnaderna och miljöpåverkan så växlade landet först till vattenkraft och tillsatte sedan även geotermisk energi. Vid denna tidpunkt kommer 25 procent av landets elproduktion från geotermisk energi, enligt Natural Energy Authority of Iceland (NEA). Källor borras upp till 2000 meter djupt i jorden för att tappa in geotermiskt uppvärmt vatten och ånga vid 300 grader Celsius. Kombinationen av geotermisk värme och vattenkraft har gjort el så ekonomisk att energislukande industrier som aluminiumsmältning har flyttat tillverkningen till Island. Den låga kostnaden för el gjorde det värt att skicka bauxitmalm som behövs för att göra aluminium där. Mellan 1990 och 2014 ökade Islands geotermiska elproduktion 1700 procent, medan befolkningen bara ökade 25 procent. Så mycket som 70 procent av Islands elproduktion använts för aluminiumproduktion. Island är också hem för ett antal andra industrier som är tunga elanvändare, allt från datacenter (särskilt eftersom de lägre temperaturerna gör det billigare att kyla) till bitcoin-gruvdrift. Det skulle till och med vara möjligt för Island att leverera den el Storbritannien behöver.

Island är förebild

Det är dock inte bara själva energin som kan exporteras, utan också de isländska geotermiska specialisterna som har rest väldigt långt för att hjälpa andra länder att starta sin jordvärmeproduktion. Island hjälper också till att expandera geotermisk produktion i de länder som omger det i Europa. Förutom att använda geotermisk kraft för att generera el har islänningar använt det för att värma sina hus ända sedan 1930. Idag värms 90 procent av isländska hem med geotermisk energi. Värmehus är också en effektiv användning för geotermiskt vatten som inte är tillräckligt varmt för att användas för att generera el. Övriga användningsområden för geotermisk energi i Island inkluderar fiskodling (fem procent), simbassänger och snösmältning (fyra procent vardera) samt växthus och industri (två procent vardera) enligt NEA. Landet hoppas också ha en fullt elektrisk bilflotta år 2030.

Island är förebild

Går djupare

Vi fick även veta att Island nu går ännu längre med sitt Iceland Deep Drilling Project (IDDP). Projektet innebär att borra hela 4500 meter in i jorden för att nå områden med högre temperaturer, vilket då kan generera ännu mer energi.

Det anses vara möjligt att producera upp till 8,3 procent av världens totala el med geotermiska resurser, som levererar 17 procent av världens befolkning.

-skrev World Energy Council i sin rapport från 2013, World Energy Report: Geothermal.

Trettiofem länder, mestadels i Afrika, Central- och Sydamerika samt Stilla havet, kan potentiellt producera all sin el med hjälp av geotermiska resurser. För att vara säker kan geotermisk energi begränsas i den meningen att den endast kan användas i områden med geotermisk aktivitet. Men där den här resursen är tillgänglig, ger den en låg kostnad, en hållbar energikälla. På det sättet kan det lilla landet Island visa oss vägen.

Trött i skallen

Efter en hel dag med enormt mycket information så var vi nog rätt trötta i huvudet allihopa. Men kvällen vat bokad med trerättersmiddag nere i hamnen och sedan en uppfriskande promenad till kulturhuset Harpa. Där skulle vi få kolla på en teater med fokus på Islands historia och kultur genom åren. Byggnaden Harpan var fantastisk på många sätt, teatern lika så. Men jag var otroligt slut i skallen efter all fakta jag tagit in under dagen så efter halva föreställningen ursäktade jag mig och smet tillbaka till hotellet. Vårt hotell låg bara någon tvärgata bort så jag var snabbt tillbaka. Väl tillbaka på hotellrummet så kastade jag omkull mig på sängen. Tänkte att jag bara skulle slappa lite innan jag duschade av mig dagen. Jag kopplade upp mig för första gången under dagen och kollade lite sociala medier, nyheter och sedan tänkte jag spela något parti på www.chesshotel.com men jag var för trött för att tänka så bra så jag valde något lättsammare på www.pokerstarscasino.eu. Det tog dock inte lång tid innan ögonen trillade igen, utan att jag hann duscha. Däremot vaknade jag pigg dagen efter, redo för nästa studiebesök – ett aluminiumsmältverk.